TV Whistles with PC attached to it.

  rb?k 09:30 13 Nov 2010
Locked

I have a panasonic HDTV that I connect to my 512MB GeForce 8800 GTS 512 using a hdmi lead and a hdmi:dvi converter. (Graphics card only has 2 DVI ports on the back)

For the sound I run an auxillary cable from the tv's red and white jacks through to the headphone jack on the front of the PC.

Now this worked for over a year no problems and then all of a sudden there was a whistling sound coming through the channel we use for the PC.

I've tried replacing the wires and the converter- failed.
I've tried muting the sound input devices (mics etc) - failed
I've tried a different channel on the tele - failed
Its not the TV as I have my xbox, sky and wii all running through it too and none of them have a whistle coming through.
I've tried reinstalling the graphics cards software.
My PC speakers do not have this sound coming through them at their loudest.
I've tried running the wires a different away around the room avoiding electrical sockets, basically shorterning the distance and running each wire away from eachother/together, every which way I could think of around the room.


I'm almost certain its not an error on the tv, but if I take out the HDMI wire and just play sound the squeel stops. If I take out the sound and leave the video running the squeel stops. This suggested maybe some sound signal is being picked up by the HDMI wire which is confusing the Tele but since DVI doesn't output sound I figured not.

I at at my wits end to figure this out because it makes watching things through the computer a nightmare now. It just whistles away like a slight interferance sound regardless of wether anything is being played on the PC. I've disabled everything to stop it but it still seems to be sending some kind of signal to the tele.

I'd really appreciate your help on this, as it will probably show by the side I am new to the site (I was googling answers and came across your forum) thanks in advance!

Rest of specs:

Running Windows 7 64 bit
Intel Core 2 Quad Q9450 @ 2.66GHz
4.0GB Single-Channel DDR2 @ 399MHz
ASUSTeK Computer INC. P5Q PRO TURBO (LGA 775)
488GB Western Digital WDC WD5000AAKS-00A7B0 ATA Device
VIA High Definition Audio (onboard)

Anything else needed I'll find out.

  northumbria61 10:17 13 Nov 2010

Don't know much about this but have you tried another HDMI cable?

  rb?k 10:35 13 Nov 2010

I have replaced both the HDMI and the Auxillery wires to no avail. The tv/pc combo worked fine for well over a year before this happened too so its not just a matter of them not being compatible.

  BRYNIT 11:45 13 Nov 2010

Your speakers I assume are connected via the socket at the back of your computer. Have you tried connecting via the speaker connection at the back it could be the front connection that is faulty.

Most HDTV have a 3.5mm socket to connect a computer for sound have you tried this connection instead of the red/white connections.

  rb?k 12:01 13 Nov 2010

The tv doesn't have a 3.5mm socket on the back that I can see. It only has the red and white inputs about 4 times on there.

I tried running the wire into the back of the computer out of the same socket as the speakers currently use, no luck. I also plugged headphones into the front socket and there is no noise, same goes for the tv headphone socket when everything is plugged in, the sound only comes through the tv speakers if hdmi and aux cables are plugged in and it never used to do this (which I thought would suggest a setting needs changing somewhere?)

Thanks for your replies guys this is helping me think.

This thread is now locked and can not be replied to.

Elsewhere on IDG sites

OnePlus 5 review

Alice Saey's mesmerising animation for Dutch singer Mark Lotterman

iPad Pro 10.5in (2017) review

Comment faire une capture d’écran sur un Mac ?