problem with wireless router?

  Old Geeza 20:06 02 Jul 2007
Locked

all of a sudden I am not able to connect to the internet on my pc. I am using a lynksys ADSL wireless router and am able to use the laptop ok. Am getting an error saying cant get IP address,or invalid IP address. Is there a way of checking my ethernet port, it says in device manager that it is working correctly? Win XP,

  mgmcc 20:16 02 Jul 2007

In the Network Connections folder, try right clicking the Local Area Connection and selecting "Repair". This will force a renewal of the IP address and perform other repair procedures on the connection.

  Old Geeza 20:18 02 Jul 2007

thanks mgmcc have tried that, but unable to repair

  FreeCell 20:47 02 Jul 2007

Are you connecting by network cable or wireless?

If wireless try the fix mgmcc suggested but select the Wireless Network Connection not the Local Area Connection Right click on icon in tool bar and select "Repair".

  Old Geeza 20:49 02 Jul 2007

Hi Freecell the pc connects by cable(or rather it should do)

  mgmcc 21:04 02 Jul 2007

Open a Command Prompt window ("Start > Run", type CMD and click OK) then, at the prompt, type...

ipconfig /all

...and press Enter. This will show details of all network adapters installed in the PC. Right click in the Command Prompt window, "Select All" and press Enter to copy the details to the clipboard. Paste the details into a forum reply here. It might just give a clue as to the problem.

  Old Geeza 21:18 02 Jul 2007

Windows IP Configuration
Host Name.............
Primary Dns Suffix........
Node Type.................Broadcast
IP Routing Enabled.......:No
WINS Proxy Enabled.......:No

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix:
Description....VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter
Physical Address....:00-13-8F-0C-BA-40
Dhcp Enabled........:Yes
Autoconfiguration IP Address....169.254.126.170
Subnet Mask....................:255.255.0.0
Default Gateway................:
DNS Servers....................:80.225.252.186
:80.225.252.178

  mgmcc 23:42 02 Jul 2007

That shows that the adapter has been unable to get its IP address by DHCP from the router. Try giving it a fixed IP address. Right click the Local Area Connection and select Properties. Highlight the entry for "Internet Protocol (TCP/IP)" and click the Properties button. Enter these details:

IP address - 192.168.1.5

Subnet Mask - 255.255.255.0

Default Gateway - 192.168.1.1 (the router's IP address)

It appears that fixed DNS server addresses have already been allocated so leave them. Otherwise, enter:

192.168.1.1
80.255.252.186

  Old Geeza 07:01 03 Jul 2007

by doing this it says that it is connected,but still unable to connect to any internet sites or get emails, I am going to try another ethernet cable/adapter today to see if that is the problem.

  Old Geeza 10:32 03 Jul 2007

installed new pci ethernet adapter and cable and all up and running now...thanks for the ideas

This thread is now locked and can not be replied to.

Elsewhere on IDG sites

OnePlus 5 review

Alice Saey's mesmerising animation for Dutch singer Mark Lotterman

iPad Pro 10.5in (2017) review

Comment booster votre iPhone ?