no sound with onboard realtek

  lofty29 12:27 01 Oct 2008
Locked

Hi My son has two newish pc's both with realtek hd onboard soundcards, neither of them will output any sound to speakers, in device manager all is showing as OK and enabled and working properly, any suggestions please???

  birdface 12:32 01 Oct 2008

Make sure he has not switched them off on the keyboard.I take it he has his speakers turned on and the slider moved for sound.Try Control panel.sound and audio.Make sure the mute button is not ticked.

  Sea Urchin 12:35 01 Oct 2008

Also while in Control Panel\Sounds and Audio Devices\Audio tab check under Sound Playback that the correct default is selected

  Sea Urchin 12:38 01 Oct 2008

.....in Internet Explorer, but OK on Firefox. Anyone else have the same problem? It just stays greyed out, and giving no diagnosis on Google searches.

  Sea Urchin 12:39 01 Oct 2008

Posted wrongly.....

  lofty29 12:52 01 Oct 2008

butman
mute button is not ticked, not sure what you mean by switching them off on the keyboard

  birdface 13:08 01 Oct 2008

Check your keyboard for sound + or sound - button some keyboards are different and some may not have it on them.I had this problem when i got my first computer my grandaughter had it switched of on the keyboard and I new nothing about it.

  birdface 13:12 01 Oct 2008

In sound and audio devices does the slider move at all.if so try Control Panel.Administrative tools.services,And scroll down to Windows Audio and make sure it is set to aotomatic.

  baldydave 13:25 01 Oct 2008

Please dont take offence put have you connected speakers to the correct socket and is it fully in!
Also do you know speakers are ok.
Try updating drivers.also in control panel/sounds/speaker settings/advanced/speakers choosen.
In conrol panel have you a realtek or sound manager icon check settings here.

  birdface 13:28 01 Oct 2008

The only other thing that I can think of is maybe do a system restore to a date when they did work.Or back into device manager and roll back the driver in case Microsoft has given it a bad update.It happened with me thats why I install all updates manually.

  jack 13:54 01 Oct 2008

This happened to me lately.
Some applications have their own sound drivers/systems and will install over RealTek and set themselves up as default.
A Specialist Stereo effects USB Headphone set
did this and unknowingly i was cursing RealTek when in fact it was 'turned off'

ControlPanel/Sounds and Audio devices/Audio/Default device.
Check whether there is more than one device installed and the one you want is showing

Then click Apply and OK

This thread is now locked and can not be replied to.

Elsewhere on IDG sites

WPA2 Hack Latest News: How Secure is your Wi-Fi?

Photoshop CC 2018 released with new Curvature Pen and better brush tools

Best kids apps for iPhone & iPad

Comment utiliser Twitter ?