memory problem?

  Â ÑÌÇKÑÂMË 11:31 20 Jul 2003
Locked

Hi ,i have been posting lots about my pc locking up when i play games lately after i checked drivers and everything else i decided it was g card over heating so i got a new one yesterday now i can play games without the lockups
but i can only run my pc at 100/100 in bios or it locks i have 1800xp chip and pc133 ram so should be able to run at 133/133 but it wont have it so i was wondering if i need to upgrade my ram cos even tho it 133 it still slower than the rest of system,any thoughts?
P.s,it will run at 133/133 if i dont play games but not when i do.

  VoG II 20:56 20 Jul 2003

^BUMP^

  davidg_richmond 21:00 20 Jul 2003

Bizarre, I would try changing the CAS latency settings to see if a slower setting (higher latency number) improves stability.

What motherboard do you have? You are right that your memory is slower than the rest of your system, a new motherboard and 256Mb PC2100 would only set you back about £80, worth thinking about.

  Â ÑÌÇKÑÂMË 10:53 21 Jul 2003

Hi, i have a K7s5A ecs revision 1.0A mobo i know it not the best mobo but the one i could afford at the time.Was thinking about 256 pc2100 ddr ram from crucial for 24.66 not thought about another mobo just yet dont like the idea of takeing everything off 1 and putting it on other not that confident lol.Plus i wouldnt know what mobo to get lol.

  davidg_richmond 11:06 21 Jul 2003

Go into the Advanced Setup page of your BIOS and have a look at the SDR/DDR CAS Latency setting. What is it on? If it is on 2 or SPD, change it to 3 and try again with 133Mhz.

  Â ÑÌÇKÑÂMË 11:21 21 Jul 2003

Just changed that from SPD too 3 the others
SDR/DDR RAS Active time is set to 6T
SDR/DDR RAS prechamge Time set too 4T
but i left them what does chamgeing the other do?
it running at full speed now but it does till i run games then it locks.

  davidg_richmond 11:33 21 Jul 2003

I can't find the reference for those settings in your motherboard manual. Best leave them alone, unless you want to experiment (change one at a time, test for stability, and put back if no luck).

Is your CPU speed set to 133Mhz?

  davidg_richmond 11:34 21 Jul 2003

What graphics card have you installed? Make sure you have the latest drivers and DirectX8.1 (don't use 9 unless your card supports it).

If it is an nVidia card that asks for Turbo mode when you install the drivers, re-install them and put them into normal mode.

  Â ÑÌÇKÑÂMË 11:56 21 Jul 2003

No luck still locked up while i was browsing this site was set at 133/133 at the time i have tried it at 100/133 and it still locks up only thing it wont lock up on is 100/100 so im guessing my ram is knackered as i tried all the settings and if cpu was knackered it wouldnt even run.

  Â ÑÌÇKÑÂMË 11:57 21 Jul 2003

Was a Geforce 4 440mx card with latest drivers and DX 8.1

This thread is now locked and can not be replied to.

Elsewhere on IDG sites

Galaxy Note 8 vs iPhone X

Awful clip art from 1994 is being tweeted every hour by a bot

iPhone X vs Samsung Galaxy Note 8

Les meilleurs navigateurs internet 2017