CMOS battery/settings

  Billy911 19:38 13 Mar 2004
Locked

I have replaced the CMOS battery and although the Time & Date seem to keep okay, everytime I boot the PC it's showing a processor that is much slower than the one installed. Even if I change the settings they return to the slower processor when I reboot. What gives?

  LastChip 19:46 13 Mar 2004

when you change the settings in the BIOS, are you making sure you SAVE the settings before you leave?

Most BIOS's are arranged to be "fail safe". That is, unless you actually tell it to keep the settings you have chosen, nothing will happen.

  Billy911 19:58 13 Mar 2004

I think so but I'm not sure. I'll be honest, the PC is at my mothers and I won't be able to look at it until tomorrow. Thanks anyway, I'll give it a try and save the settings for certain.

  keith-236785 20:03 13 Mar 2004

is this a new setup or your old computer?

if its new then my thinking is that the default setting of Clear CMOS is set (normally a jumper on the motherboard) so no matter how many times you set the bios, it will always reset when you reboot.

if it is your old setup then i would go with LastChip's suggestion about saving the bios

normally on leaving the bios you would press F10 to save and exit (it will ask you to confirm), are you pressing Y then enter?

if it isnt either of these then only other thing i can think of is a corrupt bios which would require flashing (not for the faint hearted).

good luck, hope this helps

  Billy911 20:14 13 Mar 2004

It's an old PC, about 5 years. 533Mhz processor. It was working fine until I changed the battery. I've got a horrible feeling that I put the old battery back in instead of the new one as I remember someone distracting me at the time.

This thread is now locked and can not be replied to.

Elsewhere on IDG sites

AMD Ryzen news - release date, UK price, features and specifications

The 12 best apps for drawing and painting on your iPad

Mac power user tips and hidden tricks

Comment faire des captures d’écran sous Windows 10 ?