Broadband USB connection fails under XP Pro

  metsudo 16:56 05 Sep 2003
Locked

I have an Athlon 600mhz which has quite happily been running Win98 since I bought it a few years ago. For the last 6 months or so I have been connecting to the internet through a Telewest Broadband connection using a Motorola Surfboard 4100 USB cable modem. On Win98 I have no problems and everything works a treat for the most part.

I have recently however purchased a 2nd harddrive and WinXP Pro which is installed on this new drive (so now I have 2 OS's running). It is here I am having a problem. The network connection is being recognised and on boot-up of XP the activity light on the modem flickers as normal. Once XP has finished loading an internet conection is available - IE and outlook both work fine - however usually between 3-15 minutes (sometimes less) into using it the connection suddenly disappears. This can happen mid transfer of a file, not just when "idle". The connection then cannot be re-established unless xp is restarted.

The XP Pro service pack and all other available updates have been downloaded and installed however none have fixed the problem.

Does anyone have any idea what could be causing this ?

  The Sack 17:04 05 Sep 2003

XP is turning the power off as the modem is drawing more current than the USB ports can provide.

Right click on my computer


Properties


Hardware


Device manger


Find the modem in network adapters and in universal serial bus controlers and bring its properties up and uncheck "allow the computer to turn off this device to save power"

  metsudo 17:19 05 Sep 2003

Thankyou I will certainly try this. I don't know if this is relevant to your point but when the connection is lost the activity light on the modem goes out however all of the others (power, receive, send and online) remain on.

  kane_2002k 18:17 05 Sep 2003

firstly try to shuffle the modem to different ports to see if that makes a difference.

  Forum Editor 18:22 05 Sep 2003

is absolutely right in my opinion.

  graham√ 21:01 05 Sep 2003

In Device Manager, USB Root Hub, look in Power. It will tell you the power available and the power being drawn by devices. Adjust accordingly!

This thread is now locked and can not be replied to.

Elsewhere on IDG sites

Android Oreo News: Release Date & New Features

11 must-have iMessage stickers packs by Jean Jullian, Christoph Niemann, Jon Burgerman & more

iMac 21.5-inch (2017) review

Que faire en cas de vol ou perte de votre smartphone ?