Boot-up problem

  scouser 13:53 24 Feb 2009
Locked

I have a Mesh Matrix-3 (Matrix A1000-WS) PC and as it is 8 years old and getting very slow I purchased a brand new copy of Windows XP (Home Edition) which reformatted the drive and installed the O/S. Everything went fine until Service Pack 3 downloaded automatically and after that, on the next re=boot it just hung on a black-screen after the memory test etc with a flashing cursor.
I pressed the re-set button the computer and the BIOS screen came up with the following message:
"During the last boot-up your system hung for an improper CPU external speed setting. Your system is now working in safe mode Bus: 100 MHZ, Dram: 100 MHZ PCI:33 MHZ. To optimize the system performance & reliability make sure the CPU speed confirms to the specification of your CPU."
I have not touched the BIOS in any way, so how has this happened and how can I fix it? Also how do I get into safe mode and how would that help me?
I have a Athlon ATX Motherboard and an Athlon AMD 1 GHZ CPU installed.
Many thanks for any help.

  Poitier 14:44 24 Feb 2009

Hi,
With Mesh computers you normaly get into safe mode by pressing F8 but not until late in the boot sequence. It is when F10 appears in the POST screen(about two thirds through) I am curios as to why you bought a new copy and did not reinstall the original.

  PO79 14:54 24 Feb 2009

It is a known problem with AMD cpu's and SP3. Have a good long read here for solutions, fixes and workarounds.

click here

Hope this helps

This thread is now locked and can not be replied to.

Elsewhere on IDG sites

WPA2 hack: How secure is your Wi-Fi?

HP’s new Surface Pro rival is designed specifically for Adobe-using designers and artists

Best kids apps for iPhone & iPad

Que faire si son iPhone ou iPad est tombé dans de l'eau ?